2020-10-16

За висновками експертів, пальне марки А-95 «БРСМ-Нафта» займає перші позиції з якості серед тринадцяти українських мереж АЗК

Експерти Інституту споживчих експертиз провели масштабну в Україні перевірку якості найбільш популярної марки пального А-95. Поштовхом до оцінювання стала модернізація нафтопереробних заводів Білорусії, звідки частка імпортованих бензинів досягла 80%.

Для перевірки були відібрані зразки 13 мереж – БРСМ-НАФТА, WOG, Мотто, КЛО, OKKO, Amic, Chipo, GLUSCO, ANP, Marshall, Sun Oil, Shell, і Avantag.

В умовах лабораторії, експерти досліджували паливо на відповідність нормативам профільного ДСТУ 7687 до 2015 (бензин А-95-Евро5) за основними параметрами: октанове число, вміст сірки і об’ємні частини ароматичних вуглеводнів і бензолу.

Так, за нормативами, вміст октанового числа, що характеризує стійкість палива до детонації, має бути не менше 95 одиниць. За результатами дослідження, зразок БРСМ-НАФТА не лише відповідав зазначеному показникові, але й мав “запас” у дві одиниці.

Далі експерти перевірили такий важливий показник як вміст сірки. Надмірний вміст цієї шкідливої речовини в паливі призводить до забрудненню паливних форсунок і “смерті” каталізатора. До того ж в повітря, разом з вихлопами, потрапляють небезпечні оксиди. Кількість сірки БРСМ-нафта було мінімальним – (5 мг/кг) при нормі ДСТУ для А-95-Евро5 не більше 10 мг / кг.

Ще один важливий параметр – вміст бензолу. Ця речовина здатна змивати масляну плівку, що призводить до підвищеного зносу циліндрів двигуна. ДСТУ нормує об’ємну частину вмісту бензолу на рівні не більше 1%. У цьому параметрі БРСМ-нафта має 0,40 відсотка.

Не виявлено порушень і за вмістом ароматичних вуглеводнів в бензині 5-ого екологічного класу даного бренду.

Споживачі не можуть контролювати якість пального, але це зобов’язана регулярно робити держава. Дослідження, що провели експерти Інституту споживчих експертиз, продемонструвало високу якість палива таких мереж, як БРСМ-НАФТА, що часто перевищує показники великих “преміальних” мереж, за меншої вартості.

https://www.obozrevatel.com/ukr/auto/news/doslidzhennya-a-95-v-ukraini-de-mozhna-zapravlyatisya-a-kudi-krasche-ne-zaizhdzhati.htm