2000-11-07

Юристи закликають голову ДФС Романа Насирова зупинити незаконний тиск на мережу «БРСМ-Нафта»

Представники одразу декількох юридичних компаній звернулися до глави Державної фіскальної служби Роману Насирова з вимогою зупинити незаконні перевірки мережі АЗС «БРСМ-Нафта». Юристи переконані, що перевірки є незаконними, проводяться в інтересах рейдерів і засновані на замовних судових рішеннях. Крім цього вони шкодять інвестиційному клімату в Україні і несуть загрозу для всього бізнесу в країні.

«Нинішня перевірка ДФС мережі АЗК «БРСМ-Нафта» однозначно перебувати поза правовим полем і є типовим етапом в класичній рейдерській схемі, яка розгортається під особистим контролем голови ДФС України Романа Насирова, і в якій був задіяний суддя Шевченківського суду. Це не що інше, як банальна спроба паралізувати роботу компанії і відібрати у неї майно. Для багатьох юристів і правозахисників дії Насирова стали шоком, оскільки він створив небезпечний прецедент для всього бізнесу в Україні, коли руками фіскальної служби майно приватної компанії відбирають спочатку в держвласність, а потім планують передати своїм кишеньковим компаніям – причому без будь-яких юридичних та законних на те підстав. Насиров повинен негайно зупинити тиск на компанію і розблокувати роботу АЗС, інакше дана схема легалізує нову форму недружніх поглинань – рейдерства за допомогою органів державної влади», – повідомив партнер адвокатської фірми GORO legal Дмитро Овсій.

«У правоохоронних органів і ГПУ відсутні будь-які докази ухилення компаній з групи БРСМ від сплати податків. А всі наявне рішення про донарахування податкових зобов’язань оскаржені в судах і їх законність розглядається зараз виключно в судовому порядку. А це означає, що згідно з Податковим кодексом України, у підприємства немає податкового боргу – а тільки він може бути єдиною законною підставою для заяв про ухилення від сплати податків. Більш того, ряд кримінальних справ за фактом ухилення від сплати податків були порушені лише на підставі аналітичних довідок – і це нонсенс! Аналітичні довідки взагалі не можуть бути підставою для будь-яких висновків про правомірність сплати податків. Податковий кодекс України взагалі не передбачає такого документа і не пов’язує з ним виникнення у платника податків обов’язку зі сплати сум податків», – зазначив юрист.

«Велику стурбованість керівництва компанії і іноземних інвесторів викликає той факт, що всі без винятку 23 клопотання слідчих Головного управління Фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України про обшук в компаніях «БРСМ-Нафта», які в подавалися суд в різні дні протягом усього жовтня, були розглянуті однієї єдиної суддею Хардін А. П. І це при тому, що в Шевченківському районному суді працює 39 суддів. Тобто фактично ми маємо безпрецедентну ситуацію, коли ДФС України з якоюсь метою обійшла систему автоматичного розподілу справ в суді, що в свою чергу свідчить про явну необ’єктивність судових рішень», – коментує ситуацію директор юридичної фірми «Лекс груп» Людмила Машкіна.

«Крім того, подібними публічними заявами, не маючи при цьому жодних доказів факту несплати «БРСМ-Нафта» податків, керівники ДФС намагаються через гучні заяви в медіа-просторі сформувати негативну громадську думку про мережу АЗК «БРСМ-Нафта» і вплинути на суддів, які розглядають податкові справи компанії. Це дуже схоже на спробу легалізації власних незаконних дій в майбутньому, що зазвичай використовується при рейдерських захопленнях. Також слід звернути увагу на той факт, що підприємству фактично заборонили вести господарську діяльність, незаконно опломбувати його АЗК, що категорично забороняється здійснювати законодавством без відповідного рішення суду», – додала Людмила Машкіна.

Нагадаємо, що раніше компанія заявляла, що обшуки на її підприємствах пройшли протизаконно з порушеннями законодавчих та моральних норм. По-перше, оперативні співробітники одразу вимикали камери відеоспостереження, як тільки потрапляли в приміщення. Очевидно, щоб ці матеріали не можна було долучити до справи в суді.

«Також під час обшуків працівники ДФС незаконно опечатують всі технологічні ресурси. У тому числі – бензинові колонки, які точно не допоможуть перевіряючим встановити істину в справі про нібито несплачені податки. Крім цього, на проведення слідчих дій, не допускали адвокатів. Більш того – в деяких випадках виникали інциденти з побиттям співробітників компанії і самих адвокатів, які намагалися довести незаконність обшуків. На нашу думку робиться все для того, щоб робота мережі «БРСМ-Нафта» по всій Україні була паралізована», – заявив раніше, директор департаменту стратегічного маркетингу компанії «Стейт Оіл» Олександр Мельничук.